Mihail Cătălin Ion, CEO la Raiffeisen Asset Management, spune că şi salariaţii vor profita de sistemul privat de pensii. Compania, membră a grupului bancar Raiffeisen, administrează în Mihail Cătălin Ion, CEO la Raiffeisen Asset Management, spune că şi salariaţii vor profita de sistemul privat de pensii.
Compania, membră a grupului bancar Raiffeisen, administrează în România doar fonduri de pensii facultative şi se adresează, cu precădere, clienţilor băncii. Fondul Raiffeisen Acumulare are un grad de risc mediu, iar investiţiile acestuia vor fi făcute, cu precădere, în titluri de stat.
Atuurile unei companii de investiţii financiare sunt experienţa în administrarea de fonduri, obţinerea de clienţi cu costuri mult mai mici decât alte companii, experienţa internaţională şi obţinerea de randamente bune. "Practic, un fond de pensii facultativ se administrează la fel ca un fond mutual", spune Mihail Ion, managerul Raiffeisen Asset Management. Produsele facultative nu sunt cunoscute de participanţi Diferenţa este dată de faptul că un fond de investiţii alocă resursele mai mult în acţiuni, pe când un fond de pensii mai mult în instrumente cu venit fix. "Unul din fondurile similare unui fond de pensii - Raiffeisen Benefit - a avut un randament de circa 17% într-un an (iunie 2006 - iulie 2007)", mai spune Ion. Asta, ca un exemplu al unui posibil randament, măsură orientativă pentru un potenţial client.
Necunoaşterea produselor de pensii facultative (respectiv a prospectelor fiecărui fond) duce la o întâziere a întregului sistem de pensii. "Cred că oamenii nu au înţeles produsul, nefiind suficient mediatizat şi explicat, nu au o cultură a economisirii şi nu toţi conştientizează situaţia sistemului public de pensii", mai spune Mihail Ion. Raiffeisen Acumulare este un fond de pensii facultative ce are un grad de risc moderat şi care investeşte în titlur