Cea mai gravă situaţie este în Moldova, unde 67,7 la sută dintre bebeluşi au anemie, urmată de Transilvania - 54,5 la sută şi Muntenia - 51,8 la sută
Peste 50 la sută dintre copiii de până la doi ani au anemie, cu aceeaşi problemă confruntându-se şi femeile tinere, precum şi gravidele. Constatarea a fost făcută de specialiştii români reuniţi, ieri, în cadrul unei dezbateri privind fortifierea făinii, organizată de Institutul de Sănătate Publică. Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) ia în calcul fortifierea făinii pentru combaterea anemiei în rândul populaţiei, după ce ultimele studii au arătat că programele implementate până acum nu au dat rezultate.
Rezultatele celui mai recent studiu, citat de specialişti, arată că cea mai gravă situaţie este în Moldova, unde 67,7 la sută dintre bebeluşi au anemie, urmată de Transilvania - 54,5 la sută şi Muntenia - 51,8 la sută. De asemenea, aproape 60 la sută dintre copiii cu vârste cuprinse între unu şi doi ani prezentau anemie feriprivă (lipsă de fier), acest fenomen fiind îngrijorător şi în cazul copiilor de cinci ani, potrivit dr. Mihaela Nanu de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului.
Aceasta a arătat că un studiu realizat în 2005 privind Statusul nutriţional al femeii gravide, al copiilor sub cinci ani şi al şcolarilor de şase-şapte ani a demonstrat agravarea progresivă a deficitului de fier, chiar şi în condiţiile în care existau programe gratuite de suplimentare, la anumite categorii de vârstă constatându-se chiar dublarea cazurilor de anemie faţă de anul 2000. Situaţia este mai gravă pentru copiii din mediul rural. După propunerea MSP de a fortifia pâinea pentru combaterea acestei probleme de sănătate, mai mulţi specialişti s-au pronunţat împotriva acestei măsuri.
Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, directorul Institutului de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. dr