Cele mai dezvoltate state ale lumii trimit anual sute de mii de tone de deşeuri în China, iar companiile locale din industria de reciclare au dezvoltat afaceri extrem de profitabile. Într-un Cele mai dezvoltate state ale lumii trimit anual sute de mii de tone de deşeuri în China, iar companiile locale din industria de reciclare au dezvoltat afaceri extrem de profitabile.
Într-un moment în care jucăriile, televizoarele şi tot felul de alte produse care poartă eticheta "made in China" inundă pieţele din Statele Unite ale Americii, dar şi din Europa, şi urcă excedentul comercial al Beijingului la niveluri-record, există cel puţin câteva produse pentru care China are o sete tot mai mare: gunoaiele. Este vorba de hârtie uzată, deşeuri industriale sau computerele occidentalilor care sfârşesc la gropile de gunoi.
Economiştii şi militanţii pentru protecţia consumatorilor fac mare caz de toate porcăriile pe care americanii le importă din China: hrană pentru animale de o calitate îndoielnică, jucării colorate cu vopseluri toxice sau haine care reprezintă un pericol pentru cumpărător. Iar soarta industriei americane este ameninţată de explozia importurilor din China, care au totalizat 288 miliarde de dolari în 2006.
Dar odată cu această explozie, şi exporturile Americii spre China şi alte ţări din Asia cunosc o creştere chiar mai mare. Este vorba de deşeuri. Practic, ceea ce aruncă americanii - piese auto stricate, şuruburi învechite, dar şi şurubelniţe şi tot felul de cărţi, reviste sau ambalaje de carton - constituie a doua mare categorie de produse pe care SUA le exportă, după produse aerospaţiale. Deşeurile pe care americanii le-au trimis în China, în 2006, au înregistrat o valoare de 6,7 miliarde de dolari.
Dar gunoiul americanilor ajunge şi în alte ţări din Asia, precum şi în Europa şi America Latină. Astfel, în SUA există o industrie a deşe