De la începutul anului şi până acum, emiratele Golfului au cheltuit 64 miliarde de dolari pe achiziţii de active în străinătate Criza creditelor ipotecare din SUA a dus la o creştere a
De la începutul anului şi până acum, emiratele Golfului au cheltuit 64 miliarde de dolari pe achiziţii de active în străinătate
Criza creditelor ipotecare din SUA a dus la o creştere a costurilor creditării în ultimele luni şi a îngheţat astfel activitatea multor investitori. Există însă cel puţin câteva ţări imune la criză, statele din Golf, care sunt inundate de lichidităţi, graţie preţului tot mai mare al petrolului.
Arabii din regiunea Golfului cumpără acum active peste hotare într-un ritm aproape ameţitor, în timp ce, la nivel global, volumul fuziunilor şi achiziţiilor resimte puternic efectele crizei creditelor ipotecare. Iar la sfârşitul săptămânii trecute, Occidentul a primit o demonstraţie de forţă, dată de emirate precum Dubai, Qatar sau Abu Dhabi.
Într-o singură zi, joi, vehicule investiţionale ale guvernelor din Dubai şi Qatar au cumpărat pachete mari de acţiuni la Nasdaq, cea mai mare Bursă electronică din SUA, la cea mai importantă Bursă britanică, London Stock Exchange, şi la Grupul OMX, care operează pieţe de capital în Suedia, Danemarca, Finlanda, Islanda şi ţările baltice.
În aceeaşi zi, guvernul din Abu Dhabi a anunţat că a cumpărat, cu 1,35 milioane de dolari, o participaţie de 7,5% din Grupul Carlyle, a doua firmă de investiţii cu capital de risc din lume. Qatarul a primit, de asemenea, aprobarea pentru a examina registrele contabile ale Sainsbury, cel mai mare lanţ britanic de supermarketuri, pe care emiratul vrea să-l cumpere şi pentru care oferă 21 miliarde de dolari.
Dubai şi Qatar se bat pe bursele vestice
Toate aceste tranzacţii valorează 25 miliarde de dolari, după datele compilate de Bloomberg. Şi cum statele