În tratamentul problemelor cutanate, de scurt timp, a fost introdusă o nouă tehnică. Laserul Fraxel reprezintă o tehnologie inovativă, care poate fi folosită la orice vârstă.„Cu ajutorul laserului Fraxel pot fi tratate vergeturile, petele cutanate dobândite, precum melasma sau lentigine şi cicatricile rezultate în urma unor operaţii, accidente, boli sau infecţii grave şi, nu în ultimul rând, semnele de îmbătrânire cutanată ca riduri şi keratoze actinice. Noua tehnică Fraxel reuşeşte să reconstruiască dermul din profunzime, generând creşterea unui epiderm nou fără a implica o perioadă recuperatorie îndelungată”, explică dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la o clinică privată de specialitate din Capitală.
Medicul mai spune că mecanismul prin care acest aparat tratează diverse aspecte ale tegumentului îmbătrânit se bazează pe capacitatea unor molecule din componenţa pielii de a absorbi diferit energia luminoasă. Tratamentul cu laserul Fraxel implică restricţii doar pentru expunerea la soare. Acestă contraindicaţie este valabilă pe durata unei săptămâni după efectuarea tratamentului. Frigul sau căldura nu limitează procedura, ea putând fi efectuată atât în sezonul cald, cât şi în cel rece.
„Procedura de tratament al leziunilor pielii cu laser Fraxel nu este una incomodă, iar prin utilizarea luminii fracţionate nu se arde şi nu se deteriorează pielea. Această acţiune generează contracţia ţesuturilor din jur şi o reacţie de autovindecare a pielii. Astfel, ţesutul deteriorat este reparat prin generarea de celule noi, iar structura pielii este vizibil îmbunătăţită. Procedura începe prin aplicarea unei creme anestezice pe zona care urmează a fi tratată. Apoi se aplică o mască albastră care are rolul de ghidaj optic.
Tratamentul se efectuează cu un aplicator de unică folosinţă care are un cip care citeşte parametrii selectaţi în computeru