Guvernul minoritar al premierului Calin Popescu-Tariceanu se confrunta miercuri cu un vot de neincredere in Parlament, iar motiunea de cenzura initiata de Partidul Social Democrat (PSD) ar putea duce la caderea executivului dupa luni intregi de dispute. Reuters, monitorizata de Rompres, prezinta cateva scenarii posibile privind evolutia situatiei politice din Romania in ambele cazuri: motiunea de cenzura va fi sau nu va fi incununata de succes.
Motiunea de cenzura trece
Guvern de coalitie. Cabinetul Tariceanu, care controleaza doar 20% din locurile din parlament, va cadea, iar presedintele Traian Basescu va nominaliza un nou premier. Presedintele este decis sa desemneze ca premier un membru al Partidului Democrat (PD) si sa incerce sa formeze un guvern de coalitie format din PD, Partidul National Liberal (PNL) condus de Calin Popescu-Tariceanu si Partidul Liberal Democrat (PLD), grupare de opozitie desprinsa din PNL.
Un premier democrat, posibil fostul ministru de interne Vasile Blaga, va avea probabil o misiune dificila in tentativa de a obtine sprijin intr-o legislatura fragmentata, in care partidele cu orientare de stanga detin o treime din locuri. Este de asemenea probabil ca nominalizarea sa sa intampine opozitia mai multor politicieni liberali.
Puternicul PSD, care a indicat ca PD-ul este principalul sau inamic politic, pretinde ca este indreptatit sa formeze un nou guvern, care sa-l aiba in frunte pe presedintele sau Mircea Geoana, comenteaza Reuters. Analistii sustin insa ca PSD ar putea totusi sa sustina un candidat al PD, pentru a evita alegeri anticipate in urma carora ar putea pierde jumatate din locurile din parlament pe care le detine, pe fondul scaderii de popularitate cu care se confrunta in prezent.
Guvern de uniune nationala. Traian Basescu a declarat ca in cazul in care planul sau de a forma o