De la producător la consumator se transferă doar creşterile, nu şi scăderile de preţuri De ce în ţara noastră produsele de bază se scumpesc în ritmuri mult mai alerte decât în alte
De la producător la consumator se transferă doar creşterile, nu şi scăderile de preţuri
De ce în ţara noastră produsele de bază se scumpesc în ritmuri mult mai alerte decât în alte ţări ale Uniunii Europene?
Analiştii financiari şi liderii organizaţiilor de afaceri apreciază că principalele cauze constau în lipsa unei concurenţe reale între producători şi în politicile haotice de preţuri practicate şi de furnizori, şi de distribuitori.
De câte ori se scumpesc materiile prime, manopera, utilităţile (gaz, apă, curent electric etc.) sau celelalte elemente din costurile de producţie, sindicatele şi patronatele din aproape toate ramurile industriale anunţă, la unison, creşteri inevitabile ale preţurilor la produsele finite.
Alimentele, îmbrăcămintea, încălţămintea şi celelalte componente cu ponderi mari în coşul de consum zilnic al populaţiei sunt principalele mărfuri la care mecanismele scumpirii se declanşează uşor şi se opresc extrem de greu.
În alte ţări, astfel de şocuri sunt atenuate prin politici prudenţiale, aplicate de fiecare producător în parte, şi chiar prin intervenţii ale statului, în cazurile excepţionale.
Oare la noi nu se poate face nimic, consumatorii trebuie să suporte toate majorările de preţ la mărfuri despre care, poate, nici nu a auzit? Câteva posibile răspunsuri vin de la specialiştii în economie, care spun în esenţă acelaşi lucru: politicile de preţuri sunt, în România, în cele mai multe cazuri, haotice.
Prognozele optimiste ne-au costat cam mult
Directorul general al Centrului Român pentru Modelare Economică (CERME), Cezar Mereuţă, a remarcat că prognozele economice formulate la sfârşitul anului trecut anunţ