O data la doi ani, presa romaneasca consemneaza participarea Romaniei la Bienala de la Venetia. Nu s-a vorbit niciodata, insa, despre culisele acestui eveniment: cerintele participarii, comisia si procedura de selectie a proiectului, organizarea si finantarea pavilionului. intrucit procesul este departe de a fi perfect, am realizat o ancheta cu cei implicati in editiile 2005 si 2007, cu scopul de a initia o platforma de dezbatere pentru reconsiderarea aspectelor sanctionate aici.
Am adresat seturi diferite de intrebari membrilor comisiei de jurizare, candidatilor care au ajuns in etapa finala a concursului si comisarului editiei curente.
Comisia a fost alcatuita din: Virgil Nitulescu (ministru secretar de stat in Ministerul Culturii), Mihai Oroveanu (directorul Muzeului National de Arta Contemporana), Adrian Guta (lector universitar la Universitatea Nationala de Arta din Bucuresti), Romelo Pervolovici (directorul Fundatiei Culturale Meta si al Bienalei Tinerilor Artisti, Bucuresti), Ileana Pintilie (curator independent si profesor asociat la Universitatea de Arta din Timisoara), Ion Grigorescu (artist), Marcel Bunea (lector universitar la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti) si Timotei Nadasan (directorul Fundatiei si Editurii Idea din Cluj)*. N-au raspuns intrebarilor Virgil Nitulescu, Adrian Guta si Marcel Bunea. A raspuns chestionarului si artistul Dan Perjovschi, membru in comisia din 2005.
Candidatii care au ajuns in etapa finala a selectiei au fost urmatorii: Fundatia Plan B din Cluj (curator Mihnea Mircan, artisti Cristian Pogacean, Victor Man si Mona Vatamanu si Florin Tudor), artista Lia Perjovschi (curator invitat Raluca Voinea) si curatorii Oana Tanase (artist Stefan Constantinescu) si Simona Nastac (artist Victor Man). N-a raspuns chestionarului Oana Tanase, care nu are un comentariu personal, ci subscrie raspunsuri