Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut rata dobanzii de referinta la 4%, in contextul unei presiuni foarte mari asupra acestei decizii din partea aprecierii monedei europene fata de dolar.
Evolutia peste asteptari a monedei euro fata de dolar (1,41$/euro) dar si fata de alte valute importante a atras, in nenumarate randuri, critici la adresa BCE din partea oficialilor francezi sau italieni, care au subliniat ca un euro puternic echivaleaza cu pierderi considerabile la export, ceea ce poate afecta ritmul de dezvoltare economica, scrie Bloomberg.
Cresterea costurilor de creditare a determinat BCE sa amane majorarea ratei de referinta luna trecuta, iar aprecierea monedei europene pana la un nivel record in raport cu dolarul a "umbrit" perspectivele de crestere economica.
Strategii sunt in acelasi timp ingrijorati in legatura cu o viitoare accelerare a inflatiei, in conditiile in care majorarile de preturi la consum au depasit limita de 2% impusa de BCE pentru prima data in decurs de peste un an.
BCE "vrea sa vada in ce fel turbulentele de pe pietele de credit vor afecta economia", a declarat Elga Bartsch, economist in cadrul bancii Morgan Stanley din Londra.
Economia europeana da deja semne de incetinire. Industria serviciilor, de la asigurari pana la companii aeriene, a inregistrat cel mai lent ritm de crestere din doi ani in luna septembrie, in timp ce increderea consumatorilor si a directorilor de companii in soliditatea perspectivelor economice a atins cel mai scazut nivel din ultimele 16 luni.
Premierul italian Romano Prodi si cel luxemburghez Jean-Claude Juncker s-au declarat in aceasta saptamana ingrijorati in legatura cu aprecierea euro, moneda unica europeana avansand pana la o valoare record de 1,4283 $ pe 1 octombrie. Ministrul belgian de finante Didier Reynders a declarat recent ca BCE ar trebui sa ia in cal