Ministrii europeni ai agriculturii si Comisia Europeana au luat la sfarsitul lunii septembrie doua decizii care risca sa modifice functionarea si obiectivele politicii agricole comune (PAC), conform Les Echos.
La propunerea Frantei, Germaniei si a Suediei, ministrii au decis mai intai sa suspende pe o perioada de un an obligatia de "inghetare" a 10% din terenurile cerealiere pentru a lupta impotriva cresterii preturilor si scaderii productiei.
Introdusa la sfarsitul anilor 1980 cu scopul reducerii recoltelor foarte mari, "inghetarea" terenurilor a devenit obligatorie in 2000. Terenurile vizate reprezinta aproximativ 3,8 milioane de hectare repartizate in primele 15 state membre ale UE (dintre care 1,2 milioane de hectare sunt in Franta).
Pentru francezi, agricultura reprezinta unul dintre cele mai mari interese in cadrul politicii UE, agricultorii francezi beneficiind de cele mai mari subventii din acest sector. Vremea in care produsele erau stricate pentru a nu "invada" piata si a reduce preturile prin supraproductie par a se fi terminat insa.
Un alt exemplu de inghetare a preturilor prin dumping, la propriu, este cel al miilor de hectolitri de lapte varsat in rauri, in special in Marea Britanie, pentru a nu periclita pretul de vanzare. In acel moment mai multe organisme pentru drepturile omului sau ale copilului au protestat vehement, sustinand ca acele produse ar fi putut fi transportate in state cu o populatie care chiar avea nevoie de ele.
Subventiile acordate agricultorilor reprezinta si un motiv de disputa intre Marea Britanie si Franta in ceea ce priveste bugetul Uniunii Europene. Mai multi oficiali britanici si-au manifestat cu diverse ocazii dorinta ca subventiile sa fie transformate in fonduri de dezvoltare. Principiul lor este ca banii trebuie acordati pentru dezvoltare si nu pentru a acoperi eventualele defic