Compania naţională nu este însă de vânzare, iar austriecii se vor concentra pe preluarea maghiarilor de la MOL. Sursa: Mediafax Foto
Achiziţionarea Rompetrol (75%)de către KazMunaiGaz dinKazahstan cu un preţ estimatde 2,7 miliarde dolari nu a speriatcompania OMV.
„Această tranzacţienu ne-a stricat deloc planurile şi nu vădniciun motiv pentru care ne-ar îngrijora“,a spus Wolfgang Ruttenstorfer, pre-şedintele executiv al OMV, într-un interviuacordat „Evenimentului zilei“.
Nu ne pasa ce face Rompetrol
Aflaţi în mijlocul disputei privindpreluarea companiei maghiare MOL,austriecii de la OMV - cea mai puternicăcompanie petrolieră din Europa Centralăşi de Est - spun că tendinţa „achiziţiilor“pe această piaţă va continua cel puţin înurmătorii cinci ani.
„Nu ne pasă ce face Rompetrol,pentru că ei exportă petrolul prelucrat înrafinărie către Mediterana sau Turcia, întimp ce noi vindem produsele în România“,a spus, pentru EVZ, Helmut Langanger,directorul OMV pe Rafinare şiProducţie.
El a adăugat că, deşi Kaz-MunaiGaz este o companie „foartebună“, nu poate fi un competitor pentruOMV-Petrom în România, mai ales căintenţia KMG de a ieşi din spaţiulsovietic era deja anunţată.Cât priveşte „expansiunea“ Rompetrol,prin preluarea companiei NIS dinSerbia, şefii OMV par dezinteresaţi: „Să oia Patriciu, dacă va plăti mai mult, aşacum a spus că va lua de faţă cu OMV,deoarece pentru noi NIS nu înseamnăfoarte mult“, a spus Langanger.
Pe de altăparte, Ruttenstorfer spune că, „în Serbia,deocamdată nu sunt condiţii pentru a nearăta interesul, deoarece guvernul deacolo încă nu a stabilit termenii privatizării companiei NIS“. El i-a amintit luiDinu Patriciu că „nu doar Rompetrol esteinteresat de această privatizare, ci şigrecii, MOL, sau ruşii (Gazprom - n.r.)“.
Kazahii au mână liberă
@N