Dermatologii vă sfătuiesc să alegeţi produsele cu bilă, care nu conţin aluminiu, ci uleiuri esenţiale de lămâie, lavandă ori aloe vera.
Mirosul neplăcut al transpiraţiei poate fi combătut folosind o serie de produse, printre cele mai utilizate fiind antiperspirantele şi deodorantele. Dar care dintre acestea este mai sănătos?
Specialiştii spun că deodorantele doar maschează mirosul, în timp ce antiperspirantele blochează eliberarea transpiraţiei. Cum se întâmplă asta? Compuşii de aluminiu din antiperspirante sunt capabili să reacţioneze cu electroliţii, care se găsesc în transpiraţie. Împreună formează un gel care împiedică glandele să secrete transpiraţia.
Astfel, riscul de a dezvolta chisturi creşte. Deodorantele naturale nu conţin aluminiu, ci doar un parfum care acoperă mirosul dat de bacteriile prezente pe piele, şi nu de transpiraţia în sine.
„Bacteriile fac parte din flora pielii şi nu reprezintă ceva nesănătos. Ca să vă simţiţi proaspăt nu trebuie să încercaţi să omorâţi tot ce se găseşte pe piele“, este de părere doctorul englez Richard Bojar, de la Centrul de Cercetare a Pielii din cadrul Leeds University.
Orientaţi-văcătre produsele naturale
Totuşi, majoritatea deodorantelor reprezintă un amestec de parfumuri ieftine şi nu sunt extrem de eficiente, de aceea oamenii tind să utilizeze mai mult antiperspirante.
Vestea bună este însă că au început să invadeze piaţa deodorantele naturale, care con- ţin uleiuri esenţiale şi plante precum lavanda, aloe vera, lămâie şi coriandru. Specialiştii le recomandă, mai ales că acestea nu sunt amestecate cu chimicale.
Evitaţi produsele pe bazăde conservanţi şi alcool
Medicii dermatologi vă sugerează, de asemenea, să evitaţi produsele cu oxid de aluminiu (pe bază de pudră). Acestea pot provoca probleme la ni