Colegiul de Onoare al Uniunii Scriitorilor (USR) va cere conducerii instituţiei să solicite CNSAS dosarul de Securitate al scriitorului Radu F. Alexandru.
Decizia a fost luată ieri, într-o întrunire care urma să rezolve o dispută între Bujor Nedelcovici şi Radu F. Alexandru.
Acesta din urmă a sesizat Colegiul de Onoare după ce, într-un interviu din „Observator cultural“ (nr. 378), Nedelcovici a declarat: „Cu Radu F. Alexandru am fost prieten, locuiam în acelaşi bloc. Îmi arăta memoriile pe care le trimitea la Securitate. Îl întrebam de ce nu le trimite la Uniunea Scriitorilor. El îmi răspundea: «Acolo sunt mai eficiente». După 1990 l-am întâlnit şi l-am întrebat de ce a procedat aşa. El a negat totul. Victor Rebengiuc deţine anumite probe în acest sens...“.
Într-un comunicat întocmit de cei trei membri ai Colegiului prezenţi - Livius Ciocârlie, Alexandru George şi Ion Pop - se arată că Radu F. Alexandru i-a prezentat atunci lui Nedelcovici „o sinteză adresată Securităţii despre condiţia scriitorului în contextul politic al momentului, care i-a fost cerută de Securitate în timpul anchetării sale“. Potrivit lui Alexandru, în sinteză nu există elemente incriminatorii.
Un telefon „de sus“
La „audiere“ a participat şi Victor Rebengiuc, ajuns la USR la o oră de la începerea întâlnirii. „A fost o onoare că a venit acolo, dar declaraţiile sale nu au cântărit foarte mult pentru că nu erau decât presupuneri, şi nu probe“, a precizat Livius Ciocârlie.
Actorul a relatat cum Radu F. Alexandru l-a avertizat înainte de ’89 că un om-cheie din conducerea Securităţii i-a spus telefonic că discuţiile sale sunt ascultate atent şi înregistrate. Remarca i-a stârnit lui Rebengiuc suspiciuni, dar scriitorul a replicat că voia doar să-l protejeze, în calitate de prieten. „Eu nu m-am aşteptat la nimic de la întruni