Ultimele modificări la Legea societăţilor comerciale simplifică procedura de desfiinţare pentru 90% din firmele din România. Sursa: Foto: Codrin Prisecaru
De câţiva ani suntem îndemnaţ i din toate părţile să ne facem firme. O simplă căutare pe internet îţi găseşte, pe lângă toate informaţ iile utile, şi o serie de companii specializate în înfiinţarea de firme. În ceea ce priveşte desfiinţarea unei companii, lucrurile sunt ceva mai complicate.
Există mulţi proprietari de firme care, deşi nu mai desfăşoară activitate, evită să desfiinţeze societatea din cauza costurilor ridicate şi a duratei mari a procedurii, spun aceştia. O firmă poate avea activitatea suspendată cel mult trei ani, timp în care trebuie să depună la Fisc rapoarte cu bilanţ zero. Dacă nu-şi reia activitatea după acest termen, societatea va fi desfiinţată.
Proceduri mai simple
Modificările la Legea societă- ţilor comerciale, care au intrat în vigoare la finele lunii iunie, au schimbat situaţia, simplificând procedurile. Potrivit noilor prevederi, „în cazul în care asociaţii societăţ ilor cu răspundere limitată (SRL) - care deţin o pondere de 80%-90% în totalul firmelor - se înţeleg asupra împărţirii bunurilor, firma este dizolvată şi radiată fără a mai trece prin etapa de lichidare“, spune Valentina Burdescu, directorul Direcţiei Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Aceasta înseamnă costuri mai mici şi reducerea duratei procedurii până la aproximativ 15-20 de zile, dacă reprezentanţii firmei prezintă dosarul complet pentru fiecare dintre cele două etape: de lichidare, apoi de radiere. În cazul SRL-urilor, unde asociaţii nu găsesc un compromis privind împărţirea bunurilor, precum şi la societăţile pe acţiuni (SA), între dizolvare şi radiere e inclusă etapa de lichidare.