Dosarele miniştrilor ar putea fi analizate de cinci judecători, dintre care patru şefi de instanţe, iar doi implicaţi în diverse scandaluri.
Dintre cei cinci magistraţi propuşi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a fi membri ai Comisiei prezidenţiale care va analiza dosarele penale ale miniştrilor, patru ocupă funcţii de conducere la instanţele din care provin. Un singur judecător fără funcţie de conducere a fost selectat pentru comisia de la Cotroceni: Nicoleta Grigorescu, de la Curtea de Apel Bucureşti.
Ceilalţi patru sunt Gheorghe Diaconu, vicepreşedinte al Curţii de Apel Piteşti, Mihai Pop Cerneanu, care ocupă funcţia de preşedinte al Tribunalului Maramureş, Liviu Herghelegiu, preşedintele Secţiei Penale din cadrul Curţii de Apel Galaţi, şi Floarea Grosu, preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş.
Numele lui Gheorghe Diaconu şi Floarea Grosu au fost legate, de-a lungul timpului, de diverse scandaluri care, spun specialiştii, au afectat imaginea justiţiei.
Aceştia însă, împreună cu ceilalţi trei colegi ai lor, vor face parte din Comisia de la Cotroceni abia după ce preşedintele Traian Băsescu va semna decretul de numire. Odată instalaţi în funcţie, magistraţii vor avea un mandat de cinci ani, care nu poate fi reînnoit.
Diaconu, anchetat disciplinar pentru jocuri de noroc
Vicepreşedintele Curţii de Apel Piteşti, judecătorul Gheorghe Diaconu, a fost propus pentru Comisia specială de la Cotroceni, deşi la dosarul său există o notă care arată că a fost sancţionat disciplinar în 1994 pentru implicare în jocul piramidal Megacaritas, patronat de Dumitru Bădoi. Într-un interviu acordat unui ziar din Piteşti, Bădoi susţine că printre cei care au recunoscut că au avut de câştigat de pe urma jocului piramidal s-a numărat şi judecătorul Gheorghe Diaconu.
Potrivit u