Într-o atmosferă punctată de desele intervenţii ale reprezentanţilor presei sau ale lobby-ului Pro-Atom, profesorul Ian Fairlie, secondat de membri ai organizaţiei non-guvernamentale Într-o atmosferă punctată de desele intervenţii ale reprezentanţilor presei sau ale lobby-ului Pro-Atom, profesorul Ian Fairlie, secondat de membri ai organizaţiei non-guvernamentale Greenpeace, şi-a menţinut poziţia referitoare la recomandarea ca gravidele şi copiii să părăsească oraşul Cernavodă. El spune că şocantele sale concluzii sunt bazate pe compararea a şapte seturi de măsurători oferite chiar de partea română.
Reamintim că, pe data de 24 octombrie, profesorul canadian Ian Fairlie, expert care lucrează inclusiv pentru Parlamentul European, a recomandat mutarea gravidelor şi a copiilor din zona Cernavodă, pe motiv că emisiile de tritium din zonă sunt mari.
El a cerut Ministerului Sănătăţii să arate datele actualizate, referitoare la incidenţa cancerului în zona Cernavodă. Ultima evaluare a sănătăţii populaţiei a fost monitorizarea făcută de Institutul de Sănătate Publică pentru 1999-2005.
"Centrala e prea aproape de oraş"
După conferinţa de presă, profesorul Fairlie a acceptat să răspundă telegrafic ziariştilor de la "Adevărul", supărat pe reporterii care l-au încolţit cu întrebări incomode şi tendenţioase.
Adevărul: - Cât de riscante sunt deşeurile cu tritium?
Ian Fairlie: - Deşeurile sunt periculoase. Cu cât este concentraţia mai mare, cu atât este mai riscant.
- La înjumătăţirea tritiului, riscul rămâne la fel de mare?
- După 12,3 ani, cantitatea de radiaţii va fi înjumătăţită, dar asta nu contează: emisiile de tritium sunt continue, cantităţile cresc progresiv. Tritiul este inhalat, respirat şi ingerat în corp.
- Celelalte centrale nucleare pe care le ştiţi sunt apropiate de oraşe?
- Nu at