Royal Bank of Scotland va opera in Romania sub propriul brand. n Actuala filiala va trece la statutul juridic de sucursala, care ii va permite sa dea finantari mai ieftine.
Britanicii de la Royal Bank of Scotland, liderii consortiului bancar care a preluat grupul olandez ABN Amro, vor opera la Bucuresti cu propriul nume, in conditiile in care brandul olandezilor va fi probabil pastrat de Fortis, un alt membru al grupului cumparator, afirma reprezentantii ABN Amro.
"Banca din Romania va reveni Royal Bank of Scotland, care preia toate operatiunile ABN Amro din Europa, mai putin Olanda si Italia. Avand in vedere ca trebuie obtinute o serie de autorizari din partea Uniunii Europene si a bancii centrale a Olandei, consortiul spera ca va incepe integrarea efectiva a bancii in a doua jumatate a anului viitor", spune Hanne Wolf, seful comunicarii ABN pentru Europa.
Wolf considera ca operatiunea va decurge usor in Romania, in conditiile in care RBS nu este prezenta pe aceasta piata, astfel ca nu vor aparea probleme privind o posibila concentrare economica.
"Tranzactia de preluare a grupului ABN Amro ne creeaza o serie de optiuni foarte atractive pentru cresterea operatiunilor noastre de retail pe noi piete din Europa si Asia", a declarat saptamana trecuta pentru ZF Carolyn McAdam, sefa departamentului de comunicare al RBS.
Grupul Royal Bank of Scotland, fondat in 1727, avea la jumatatea acestui an active totale de 1.011,3 miliarde de lire sterline (1.459 de miliarde de euro).
Momentan, ABN Amro Romania continua cu vechea strategie. "Avem un actionar nou, dar viata merge inainte", a declarat Peter Weiss, seful operatiunilor locale ale ABN Amro. In prezent, banca este in plin proces de a-si schimba statutul in sucursala a ABN Amro Olanda, fiind asteptata doar adoptarea unor reglementari comunitare privind tranzactiile transfrontal