Daca in urma cu cativa ani acest tip de locuinta era o varianta doar pentru proprietarii din zonele muntoase, in ultima perioada pot fi vazute si in zona de nord a Bucurestiului, in cartierul Colentina, precum si in imprejurimi - Corbeanca, Peris sau Mogosoaia.
Clientii sunt atrasi atat de pret, care cu tot cu finisaje medii ajunge la 450 de euro/mp, cat si de rapiditatea cu care se ridica imobilul - in maximum sase luni. In plus, casele din lemn se incalzesc mai repede decat celelalte si pastreaza caldura mai mult timp, ceea ce inseamna economie la consumul energetic.
Ieftin si rapid
Arata precum cele din caramida si pot fi ridicate in orice anotimp, pentru ca nu se lucreaza cu materiale care necesita uscare. In plus, sunt mai ieftine cu 25% decat acestea.
„La exterior sunt izolate cu polistiren expandat, plus plasa de fibra de sticla, ceea ce creeaza senzatia ca sunt costruite din zidarie”, explica Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii. Potrivit acestuia, elasticitatea lemnului, care nu permite aparitia fisurilor in pereti, amortizeaza vibratiile si absoarbe undele seismice.
La rosu, preturile sunt foarte atractive - pentru o locuinta cu invelitoare din sindrila si o suprafata de 150-200 de metri patrati, proprietarul plateste 619 lei/mp (185 euro).
Suma nu include fundatia si nici pretul terenurilor. Pentru o casa „la cheie”, pretul ajunge la 450 de euro/mp. Casele din lemn sau, mai exact, cu structura din lemn sunt alese ca varianta in special de cei care-si doresc o casa in regie proprie.
„La vanzare, aceste case au mai putin succes, din cauza ideilor preconcepute ale cumparatorilor, care cred ca nu sunt trainice”, spune Stefan Minica, directorul firmei de constructii Min’Art. Casele pe structura din lemn au termen de garantie 50 de ani, dar expert