Leul s-a depreciat cu 0,64%, indicii Bursei scad cu 2%, compania de comunicatii RCS&RDS amana o listare la Londra, citand conditii nefavorabile ale pietei financiare. Piata financiara romaneasca este vulnerabila si simte efectele indirecte ale crizei pietei americane a creditelor, care s-a extins la nivel global, spun analistii.
Moneda nationala a coborat ieri la o cotatie oficiala de 3,3671 lei/euro, miscare contrara tendintei valutelor din regiune, atribuita de analisti efectelor avertismentului primit de la Standard&Poor’s si al ingrijorarii guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu, privind evolutia inflatiei si a economiei. Leul a ars ieri avansul castigat in tranzactiile verii si s-a depreciat cu 0,3% fata de cotatia din prima zi a anului.
"Contextul general pentru leu ramane negativ si actualul nivel e doar o etapa a tendintei de slabire mai accentuata a monedei nationale. Deteriorarea perspectivei de rating de catre Standard&Poor’s si avertismentele guvernatorului privind evolutiile negative ale inflatiei au influentat piata financiara. Se vede ca majorarea ratei dobanzii de politica monetara a avut un impact pe termen scurt, care era deja inclus in asteptarile pietei", a spus Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Pensii. Craciun estimeaza pentru finalul anului un curs de 3,40 lei/euro, cotatie inclusa in prognozele mai multor analisti.
Atractivitatea leului a scazut inca inainte de anuntul Standard&Poor’s, spune Rozalia Pall, economistul sef al Unicredit Tiriac Bank. "Standard&Poor’s doar a stampilat semnalul negativ privind evolutia economiei transmis ieri de banca centrala si a avertizat ca pietele financiare considera ca exista probleme privind planificarea bugetara. Nu e o schimbare brutala, de la o zi la alta, e un cumul de informatii aparute in piata", spune Pall.
Investitorii straini de portofoliu