Un sfert de milion de euro este paguba suferită de amatorii de apartamente în fază de proiect dată de un dezvoltator local Clujul, capitală a ţepelor imobiliare. Oraşul transilvănean
Un sfert de milion de euro este paguba suferită de amatorii de apartamente în fază de proiect dată de un dezvoltator local
Clujul, capitală a ţepelor imobiliare. Oraşul transilvănean îşi conturează această tristă faimă. După cazul Pasteur 10, o nouă întâmplare cu iz penal tulbură apele, până acum liniştite, ale afacerilor imobiliare transilvănene.
Judecătorii clujeni au hotărât ieri că Potra Mihai şi Iulian Cojoleanca vor petrece încă 29 de zile după gratii pentru că au vândut apartamente într-un imobil a cărui autorizaţie de construcţie era falsă.
Prejudiciul care le este imputat celor doi este de 250.000 de euro. Cum s-a ajuns la această stare de fapt? Mihai Potra a decis să construiască, pe un teren de 770 de metri pătraţi de pe strada Aurel Vlaicu, un bloc de patru etaje. Urma ca în 2008 să finalizeze 28 de apartamente. A început, ca majoritatea dezvoltatorilor, să le vândă încă din faza de proiect. Clienţii nu au lipsit.
A încasat de la aceştia sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 de euro taxă de rezervare. Preţul mic cu care a ieşit pe piaţă i-a determinat pe amatorii de casă nouă să plătească în avans sume care depăşesc 200.000 de euro. Pentru a vinde cele 28 de apartamente, Potra a apelat la serviciile mai multor agenţii imobiliare clujene.
Până la 20 de ani de închisoare
Însă, în condiţiile în care statutul de agent imobiliar român permite oricui să se ocupe de tranzacţiile de profil, şi intermediarul imobiliar Iulian Cojoleanca s-a arătat interesat de vânzarea locuinţelor care urmau a fi construite de Mihai Potra. În prezent, Cojoleanca este şi el închis alături de dezvoltator, sub acuzaţia de a fi asociatul acestuia.
Pentru