RECOMANDARE. Nutritionistii va sfatuiesc ca iarna sa consumati cat mai multe fructe si legume, pentru ca ajuta la imunizarea organismului Beneficii. Rosiile consumate crude previn bolile respiratorii, iar merele ajuta impotriva racelii si gripei
Alina Andrei
Fructele si legumele, consumate in salate crude sau sub forma unui suc natural, apara organismul de afectiuni specifice sezonului rece. Care dintre acestea ar trebui consumate in mod special in lunile de iarna, dar si cum ajuta organismul, ne-a spus nutritionistul Lygia Alexandrescu.
Conopida, broccoli, varza de Bruxelles si rosiile au un puternic efect protector pentru sistemele respirator si digestiv. Aceste legume protejeaza organismul impotriva ulcerului si diverselor infectii. Bogate in nutrienti antioxidanti ca betacarotenul, vitamina C sau seleniul, acestea apara organismul de majoritatea noxelor din mediul poluat.
Hreanul a fost intotdeauna remarcat pentru proprietatile sale digestive, in special in bucataria balcanica.
Ceapa ajuta la curatarea congestiilor si eliminarea excesului de mucus din tractul digestiv.
Usturoiul este benefic pentru calitatile sale curative, avand urmatoarele proprietati: inhiba tumorile, imbunatateste activitatea globulelor albe, mareste productia de anticorpi, distruge ciupercile, precum candida.
Fructele si legumele sunt benefice si contra gripei si racelii. In perioada febrila, este recomandat sa beti sucuri din citrice, kiwi si mere, dar si compoturi (de mere si prune). Legumele ca varza, morcovii, telina si sfecla rosie ajuta, de asemenea, in lupta impotriva racelii. Consumate crude, acestea reduc perioada de convalescenta.
Prin savurarea acestor alimente cu mare densitate nutritiva, puteti sa preveniti bolile, dar si sa le tratati, sa aveti un sistem imunitar function