Presa internationala continua sa aloce spatii ample situatiatiei imigrantilor de etnie roma care traiesc in Italia, dar si relatiilor dintre autoritatile de la Bucuresti si Roma, care incearca sa demonteze criza.
Il Messagero anunta ca astazi va fi lansat partidul Europa Progress, infiintat de romanii din Italia.
Publicatia mentioneaza ca Europa Progress functioneaza deja ca asociatie culturala, iar romanii isi doresc sa conteze si mai mult in Italia, mai ales din punct de vedere politic.
The Economist noteaza ca isteria referitoare la imigrantii romani spune multe despre Italia si fragilul stadiu al politicii sale si subliniaza ca cel mai socant aspect al decretului este ca a fost indreptat "atat de vizibil impotriva romanilor".
Intr-un articol intitulat "Dezbinare si incordare", ziarul britanic critica decizia primarului Romei de a acorda prefectilor puterea de a expulza cetateni ai altor tari din Uniunea Europeana.
L'Espresso publica un interviu cu presedintele regiunii Friuli Venezia Giulia, care incearca sa explice situatia romilor.
"Poporul rom nu mai traieste sub amenintarea genocidului si a izolarii si de aceea, in mileniul al treilea, trebuie sa devina un popor normal cu drepturi si obligatii ca toate celelalte popoare" - declara responsabilul italian.
El atrage atentia ca trebuie facuta deosebirea intre romani si romi, apreciind ca: "ar trebui sa incetam odata pentru totdeauna, cu aceasta dubla generalizare ca romii si romanii ar fi acelasi lucru, sau cu ideea ca toti romii ar fi delincventi".
El Pais aminteste depre intalnirea pe care au avut-o la Roma autoritatile romane si cele italiene si despre ajutorul cerut Uniunii Europene de cele doua tari in problema imigrantilor, in timp ce La Stampa remarca apropierea dintre Romania si Italia.
Presa internationala c