Accelerarea inflatiei in octombrie la un nivel nemaiintalnit in ultimele 16 luni confirma ingrijorarile analistilor marilor agentii de rating, apasa pe aversiunea fata de risc a investitorilor straini, care depreciaza leul, erodeaza puterea de cumparare a oamenilor si ar putea scumpi creditele.
Marko Mrsnik, analist al prudentei agentii de rating Standard&Poor’s, a observat ca inflatia marita se datoreaza socului cresterii preturilor alimentelor, resimtit in toata lumea si in special Europa Centrala si de Est. S&P anticipa deteriorarea inflatiei, pe care a luat-o in calcul la ultima coborare a perspectivei de rating a Romaniei. Analistul Kenneth Orchard de la Moody’s considera ca este normal ca in Romania, dupa patru ani de temperare a inflatiei, sa apara derapaje, constata ca economia are toate semnele care descriu o supraincalzire, dar nu intrevede in urmatorii doi ani vreo criza severa.
Analistii diviziilor de banci de investitii, oarecum la dispozitia clientilor care joaca in piata valutara pe leu, avertizeaza ca urcarea inflatiei ar putea avea ca efect devalorizarea leului, deoarece investitorii straini simt o aversiune sporita fata de risc in acest moment, marcat de problemele din piata financiara internationala.
Inflatia, care a urcat ieri la cel mai inalt nivel al ultimelor 16 luni, impulsionata de cresterea preturilor alimentelor si de majorarea tarifelor la gaze, a ridicat nervozitatea investitorilor straini, care au coborat cotatia leului la cea mai joasa valoare a anului. Banca centrala a afisat un curs de 3,4414 lei/euro, cel mai jos din acest an. Leul revine astfel in apropierea cotatiei afisate in urma cu aproape un an, in 29 noiembrie 2006. De altfel, deprecierea leului din ultimele trei luni a scumpit marfurile si serviciile exprimate in valute. In calculul inflatiei conteaza si faptul ca facturile de telefon, chir