O echipa de cercetatori din Japonia si Kenya a descoperit in Marele Rift African fosila unei primate care a trait acum zece milioane de ani si care poate reprezenta cheia evolutiei darwiniste a oamenilor. Oamenii de stiinta considera ca aceasta primata poate fi ultimul stramos comun al gorilelor, cimpanzeilor si oamenilor, informeaza bbc.co.uk.
Fosila a fost gasita intr-o zona vulcanica din nordul Kenyei. Descoperirea consta intr-o bucata din maxilarul de jos cu 11 dinti.
"Dintii erau acoperiti cu smalt si structura lor arata ca aceasta maimuta se hranea cu nuci, seminte si fructe", a declarat profesorul Kunimatsu, conducatorul echipei de cercetatori.
Studiile genetice arata ca stramosii oamenilor si ai cimpanzeilor au inceput sa aiba evolutii separate in urma cu 5-7 milioane de ani. Pana acum au fost descoperite foarte putine dovezi fosile in Africa din timpul perioadei mijlociu-tarzie a Epocii Miocene (cu 7-12 milioane de ani in urma), cand gorilele, cimpanzeii si hominizii aveau un stramos comun.
Aceasta descoperire insa contrazice asa numita teorie a "migratiei din Africa", a declarat conducatorul studiului, profesorul Yutaka Kunimatsu de la Institutul de Cercetare a Primatelor din cadrul Universitatii din Kyoto.
"Acum avem un foarte bun exemplu (de stramos n.red.) in Africa", a declarat el. "Nu trebuie sa credem ca un stramos comun a venit inapoi din Eurasia in Africa. Eu cred ca este mult mai probabil ca stramosul comun al oamenilor a evoluat din maimute in timpul epocii Mioceniene in Africa".
Anatomistul Fred Spoor, de la University College din Londra considera ca aceasta descoperire reprezinta o piesa in plus in puzzelul referitor la evolutia umana.
Echipa planuieste sa se intoarca in partea de est al Marelui Rift African anul urmator pentru a cauta si alte fosile. Studi