Guvernul a alocat, in primele zece luni ale anului, peste 1,3 miliarde lei din cele doua fonduri pe care le are la dispozitie, - de rezerva bugetara si de interventie, insemnand de zece ori mai mult decat suma care a fost estimata, prin legea bugetului, ca va fi cheltuita in 2007 din aceste surse.
Guvernul a programat, in 2006, prin legea bugetului de stat, ca va avea nevoie de 128,7 milioane lei, in 2007, pentru alimentarea fondului de rezerva, pe care il are la dispozitie, si de alte 1,2 milioane lei pentru fondul de interventie.
Conform legii finantelor, executivul poate apela la fondul de rezerva bugetara pentru a finanta unele cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul anului bugetar si la cel de interventie pentru a sustine financiar unele actiuni urgente pentru inlaturarea efectelor unor calamitati naturale si persoanele sinistrate. Totodata, legea arata ca sursa din care se poate majora fondul de interventie, in cursul anului, este cel de rezerva bugetara.
Alocarile din cele doua fonduri se fac pe baza de hotarari ale guvernului. De la 1 ianuarie pana la sfarsitul lui octombrie, cabinetul a emis 76 de hotarari pentru a suplimenta cheltuielile unor autoritati cu bani din fondul de rezerva si alte sapte acte pentru acoperirea din fondul de interventie a unor pagube cauzate de calamitati. Suma scoasa din fondul de rezerva s-a ridicat la circa 820 milioane lei, iar cea directionata din fondul de interventie la aproximativ 545 milioane lei.
Diferenta dintre suma programata prin buget si cea acordata prin hotarari, care este de aproape 1,2 miliarde lei, se justifica, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei si Finantelor, prin modalitatea de suplimentare a celor doua fonduri, stipulata de legea finantelor.
"Ordonatorii de credite analizeaza bugetul programat, in timpul anului, si cand au