Creditul neguvernamental a incetinit brusc in octombrie, pasul de crestere coborand la numai 2,3%, respectiv jumatate din cat fusese in septembrie.
Varful de crestere fusese atins in august, cand creditul urcase cu 5,6%.
Incetinirea din a doua luna de toamna a fost determinata in special de atenuarea cresterii imprumuturilor in valuta, care au crescut cu numai 3,3% (calculat in euro), de la ritmuri de aproape 7% in vara.
La sfarsitul lui octombrie creditul neguvernamental a ajuns la 133,3 miliarde de lei (echivalentul a 39,96 miliarde de euro), marcand astfel o crestere cu 41,7%, in termeni reali, comparativ cu octombrie anul trecut. Pe fondul diminuarii pasului lunar, si cresterea anualizata a incetinit in octombrie, de la 44%, cat era in septembrie.
Imprumuturile in valuta au incetinit usor, cresterea anualizata coborand la 72,4%, de la un varf istoric de 75%, in septembrie. In acest timp creditul in lei a continuat sa incetineasca, ritmul anualizat coborand la 31,5%.
Diminuarea cererii pentru imprumuturile in valuta este explicabila, in contextul in care leul s-a depreciat constant fata de euro de la jumatatea verii. Inclusiv banca centrala a mizat pe o astfel de corectie a cererii de finantari in functie de moneda, in conditiile in care are destul de putine parghii ramase la dispozitie pentru a atenua expansiunea rapida a creditului in valuta. Fluctuatia cursului a avut un impact semnificativ, mai ales asupra celor care au contractat credite in valuta in vara, cand bancile relaxasera gradul de indatorare, iar euro era la minimul ultimilor ani. Pentru un credit de 100.000 de euro, contractat pe o perioada de 30 de ani, rata pleaca de la circa 600 de euro, in functie de produse si banca aleasa. In iulie, rata era de circa 1.900 de lei, in timp ce in prezent a ajuns sa depaseasca 2.200 de lei, numai sub influenta fluctuatiei cursului le