De la inceputul anului bancile au dat credite de 12 miliarde de euro, dublu fata de 2005 si de 4 ori mai mult fata de 2003.
Populatia si companiile au luat credite in lei si in valuta de echivalentul a
12 mld. euro in primele zece luni ale anului, cu 23% mai mult decat in tot anul 2006 si dublu fata de 2005.
Clientii persoane fizice si-au adjudecat "grosul" finantarilor acordate de banci in primele zece luni, contractand credite de aproape 24 mld. lei (7,2 mld. euro), respectiv 59% din total.
Sectorul corporatist nu a reusit sa tina pasul, desi finantarile pentru proiecte in zona de real estate au fost foarte dinamice, iar bancherii au acordat mai multa atentie si segmentului firmelor de mici dimensiuni.
"Creditul pentru populatie a crescut foarte repede, iar acesta este rezultatul introducerii normelor relaxate de creditare la inceputul verii. Structura acestei cresteri nu este deloc buna, din cauza riscurilor pe care le presupune", comenteaza Ionut Dumitru, analistul-sef al Raiffeisen Bank, subliniind ca ramane de vazut cum va evolua calitatea portofoliilor dupa deprecierea puternica a leului din toamna. Peste 62% din creditele contractate de populatie de la inceputul anului (adica echivalentul a 7,2 mld. euro) sunt denominate in valuta, moneda preferata fiind euro.
Cel mai puternic vor fi loviti cei care au contractat credite in vara, cand euro se afla la minimul ultimilor ani (cursul a coborat la inceputul lui iulie la 3,11 lei/euro), iar bancile au relaxat conditiile de creditare, acceptand ca rata lunara sa reprezinte pana la 70% din veniturile clientilor. Exprimata in lei, rata la creditele in valuta a crescut in acelasi ritm cu euro (care a castigat peste 15% de la inceputul lui iulie), astfel ca ponderea in venituri a urcat spre 80%, ramanand astfel mai putini bani pentru cheltuielile curente.
Guverna