» Finantele ar trebui sa listeze la Bursa titlurile de stat, sa prezinte un calendar al emisiunilor, pe care sa-l si respecte.
» In prima jumatate din 2008, cursul se va misca intre 3,45 si 3,65 lei/euro, urmand ca leul sa se aprecieze in a doua parte a anului.
» Orice depreciere a leului ii avantajeaza pe speculatori, care cumpara cu leii imprumutati euro.
Fondurile private de pensii vor intra in piata financiara in a doua jumatate a anului viitor, vor prefera plasamente in Romania, datorita randamentelor bune, dar vor avea nevoie de o atitudine disciplinata si transparenta a Ministerului Economiei si Finantelor, a spus ieri Radu Craciun, directorul pentru investitii al companiei Interamerican Pensii.
Finantele ar trebui sa listeze la Bursa titlurile de stat, plasamente fundamentale ale gestionarilor fondurilor de pensii, sa prezinte un calendar al emisiunilor, pe care sa-l si respecte, a spus Craciun. "Finantele trebuie sa arate disciplina si planificare", adauga Craciun.
Fondurile de pensii sunt jucatori importanti ai pietelor monetare si valutare, de aici interesul pentru evolutia leului si a dobanzilor bancare. In prima jumatate din 2008, estimeaza Radu Craciun, cursul monedei nationale se va misca intre 3,45 si 3,65 lei/euro, urmand ca leul sa se aprecieze in a doua parte a anului. "Leul are o tendinta de apreciere, in medie, de la an la an", a spus Craciun, care estimeaza ca un curs intre 3,45 si 3,55 lei/euro este favorabil pentru exportatori. El considera ca politica optima a bancii centrale ar fi urcarea dobanzilor de politica monetara, pentru a atrage investitorii spre lei. Astfel, spune Craciun, este limitata caderea leului, este descurajata creditarea si este stimulata economia.
In opinia sa, fondurile private de pensii straine, care au avut plasamente pe lei, au fost primele care au plecat din Romania la