Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER) nu a neglijat patrimoniul sacru iudaic de pe teritoriul Romaniei, asa cum sustine liderul Uniunii evreilor romano-americani, David Kahan, precizeaza FCER intr-un comunicat remis, vineri, presei, ca reactie la un articol publicat de Haaretz.
Potrivit comunicatului, patrimoniul sacru al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania consta in 94 de sinagogi, dintre care functioneaza 41, si 809 cimitire, situate in 724 localitati, dintre care in doar 148 mai traiesc evrei.
Conducerea Federatiei a elaborat, in 2006, un program de masuri privind cimitirele evreiesti din Romania, care presupune obtinerea sprijinului autoritatilor centrale si locale, identificarea cimitirelor evreiesti necuprinse in baza de date a Federatiei si actualizarea bazei de date, eliminarea vegetatiei salbatice din cimitire, asigurarea pazei si supravegherea acestora, identificarea unor posibilitati de realocare a veniturilor din bugetul FCER pentru realizarea unor lucrari de prima urgenta la cimitire si Constituirea Fondului Umanitar 'Cimitirele Evreiesti din Romania'.
De asemenea, Federatia a obtinut includerea in Planul National de Restaurare a unor lucrari importante la sinagogile din Orastie (lucrare finalizata in anul 2007), Iasi si Piatra Neamt si a initiat si inaintat la Guvern un memorandum pentru protejarea patrimoniului iudaic, ca parte a patrimoniului national, care s-a concretizat printr-o hotarare de guvern.
Federatia a obtinut de la Executiv 400.000 lei pentru lucrari de reparatii urgente la 14 obiective de cult - sase sinagogi si opt cimitire. Totodata, Guvernul a infiintat Comisia mixta pentru sprijinirea conservarii patrimoniului sacru iudaic, avand in componenta sa reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, precum si ai