De milenii, alunele sunt renumite pentru remarcabilul efect antituberculos. În primele tratate de medicină sunt amintite virtuţile acestor fructe, ce cresc în arbuşti. În ţara noastră,
De milenii, alunele sunt renumite pentru remarcabilul efect antituberculos. În primele tratate de medicină sunt amintite virtuţile acestor fructe, ce cresc în arbuşti. În ţara noastră, alunele cresc mai ales în vestul Olteniei şi sudul Banatului.
Acest energizant natural are un conţinut redus de apă (circa 3,5%, dar procentul de ulei se ridică la 62%). În compoziţia sa predomină proteinele, acizii graşi esenţiali, vitaminele E, B9 şi C, alături de minerale, dintre care potasiul (635 mg), fosforul (330 mg) şi calciul (225 mg) bat recordul.
Recomandări
Alunele sunt recomandate de nutriţioniştii europeni, ca energizant, pentru bolnavii de diabet şi tuberculoză. Şi, nu în ultimul rând, alunele sunt un tonic pentru persoanele anemice, copiii în perioada creşterii, gravide şi vârstnici. Uleiul de alun s-a dovedit un eficient tenifug, favorizând eliminarea teniei.
Reţeta săptămânii
Budincă "Bobotie"
Timp de pregătire: o oră; calorii - 550 porţia
Ingrediente: 700 g carne tocată de vacă, 120 g miez de pâine, un pahar de lapte, 4 cepe, 80 g unt, o lingură de zahăr, 12 alune, o lămâie, 2 ouă, 2 frunze de dafin, sare şi piper după gust
Preparare: Amestecăm carnea tocată cu miezul de pâine, înmuiat în lapte şi apoi stors, cu cepele, tăiate peştişor şi înăbuşite în apă cu unt, după care adăugăm un ou. Frământăm acest amestec, apoi punem sucul de lămâie, zahărul, alunele (tăiate foarte fin), sarea şi piperul.
Ungem o tavă cu ulei sau unt şi punem compoziţia. Deasupra vom turna un ou bătut ca pentru omletă, amestecat cu laptele rămas. Foile de dafin le înfigem în budincă şi lăsăm cratiţa în cuptor, la foc mic, 45 de minute.