Leul a continuat sa recupere din terenul pierdut in fata euro, cursul coborand pentru a patra zi consecutiv, sustinut de o imbunatatire a sentimentului regional.
Euro a coborat ieri la Bucuresti pana la un minim de 3,4850 lei, pe fondul unor vanzari importante de valuta atat din partea jucatorilor locali, cat si a nerezidentilor.
In timp ce leul se reface dupa deprecierea soc din ultima luna, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a afirmat miercuri ca banca centrala ramane preocupata de evolutia cursului si va actiona in continuare pentru a evita miscari abrupte. Pe de alta parte, Isarescu considera cresterea abrupta a cursului din toamna o corectie a aprecierii "caraghioase" din prima parte a anului.
"Comentand evolutiile din august pana in prezent, as spune ca s-a extirpat o apreciere exagerata", a aratat guvernatorul, subliniind ca desi intre nivelurile extreme fluctuatiile au fost chiar si de 17%, pe medie leul ramane pe un trend de apreciere.
Euro urcase vinerea trecuta pana la un maxim al ultimilor doi ani, de 3,69 lei, marcand astfel o crestere cu circa 18% fata de nivelurile de la inceputul lunii iulie. La acest nivel au aparut in piata ordine importante de vanzare de valuta, dealerii suspectand o interventie indirecta a BNR. In ultimele zile leul a recuperat teren, cursul inregistrand o scadere abrupta in sedinta de tranzactionare de joi. Ieri piata locala s-a inchis in cotatii de 3,526 lei pentru un euro, dupa ce jucatorii au corectat o parte din aprecierea leului.
Isarescu a notat ca fluctuatiile induse de piata fac din curs un instrument de politica monetara care corecteaza evolutiile nesanatoase ale economiei.
"Cursul flexibil este un element de corectie si evolueaza nu doar cum vor exportatorii. Te penalizeaza daca ai politici gresite. De exemplu, te penalizeaza daca ai salarii prea mari si nu vrei sa ai somaj."
Totus