Mircea Cărtarescu: "Deşi dezinteresul populaţiei şi al clasei politice pentru dublul eveniment electoral de duminica trecută a fost evident, totuşi scrutinul nu a fost deloc neinteresant."
Dimpotriva, el arata cu limpezime ce se petrece de fapt in politica romaneasca, dincolo de eternul scandal din ultimii doi ani, care n-a facut bine niciunuia dintre partide si mai ales noua, tuturor.
Mai intai, a devenit limpede ca organizarea unui referendum si a unor alegeri pentru Parlamentul European in aceeasi zi a fost o greseala. Populatia era destul de confuza fata de fiecare dintre cele doua intamplari politice in parte, cu atat mai mult a fost data peste cap de suprapunerea lor. Alegerile pentru PE n-au interesat decat, poate, in masura in care rezultatele lor spun ceva despre raportul de forte dintre eternele noastre primadone politice. Cum am mai spus-o, inca nu ne intereseaza Europa, Bruxellesul e undeva departe, in ceata. Deocamdata e mai aproape pielea decat camasa.
Cat despre referendum, de data aceasta n-a fost o idee buna. Cand a fost vorba sa-l salveze pe presedintele amenintat cu demiterea - sa precizam: fara niciun fel de motive reale! - populatia a venit sa-l apere in numar mare si a votat masiv in favoarea lui. De data aceasta organizarea referendumului n-a mai fost perceputa ca o urgenta, ci mai curand ca un abuz. Nu rascolesti un popor intreg, intr-o zi friguroasa, pentru o sofisticata diferenta de nuanta in evaluarea votului uninominal. Pentru Traian Basescu e o lectie limpede: referendumul national e un instrument politic de ultima instanta si trebuie folosit doar in chestiuni majore, de interes cu adevarat unanim. Eu insumi sunt adeptul uninominalului direct, dar daca nu se poate, ma multumesc si cu cel propus de Pro Democratia, care nu e rau, ci doar the second-best. Traian Basescu trebuie sa inteleaga pana la urma ca leg