Ancheta Comisiei Europene referitoare la privatizarea Automobile Craiova ar putea obliga compania Ford sa isi amane planurile de productie a unui nou model de automobil de clasa mica in Romania, a declarat purtatorul de cuvant al Ford pe Europa, Tom Malcolm, potrivit NewsIn.
"Depinde de cat va dura investigatia. Atentia noastra s-a indreptat catre Bruxelles, intrucat asistam guvernul roman pentru a da un raspuns complet la intrebarile Comisiei", a adaugat Malcom.
Directorul general al Ford pe Europa, John Fleming, anuntase la Frankfurt ca grupul intentioneaza sa inceapa productia unui nou automobil in Romania pana la sfarsitul anului 2008.
Autoritatile de la Bruxelles au initiat, in luna octombrie, o investigatie prin care verifica daca anularea datoriilor si impunerea unor conditii la privatizarea Automobile Craiova reprezinta ajutor de stat, lucru care a blocat planurile Ford. Potrivit CE, Romania a impus niste conditii privatizarii si anume producerea a minimum 200.000 de masini in cel de-al patrulea an de la privatizare, continuarea activitatii curente timp de patru ani si pastrarea tuturor fostilor angajati ai Automobile Craiova si Daewoo Romania.
Comisia Europeana nu a stabilit inca termenul pana la care se va incheia investigatia privind contractul dintre Automobile Craiova si Ford.
Ford a decis sa plateasca Romaniei 57 milioane de euro pentru 72,4% din capitalul uzinei de la Craiova, la care se adauga investitii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii si pentru cresterea productiei de automobile la 300.000 de vehicule anual, precum si pentru suplimentarea numarului de angajati.
Expertii Ford au vizitat fabrica de la Craiova dar nu au preluat inca controlul asupra managementului uzinei auto. Ancheta Comisiei Europene referitoare la privatizarea Automobile Craiova ar putea