Ploieştenii care vor să-şi cumpere o locuinţă au început să ia în calcul şi gradul de poluare a aerului din cartierele oraşului. Sursa: Foto: Marius Nica
Ploieştenii care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă ar putea lua în calcul un criteriu neconvenţional atunci când îşi vor alege viitoarea casă: gradul de poluare al zonei unde este amplasat imobilul respectiv. Asta pentru că Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Prahova are în dotare un aparat care indică gradul de poluare al aerului în cele mai importante patru cartiere ale Ploieştiului.
Deşi se află încă în probe, aparatul a trezit interesul multor cetăţeni, mai ales al celor care vor să se mute într-o casă nouă. „Vreau să ştiu cât de poluat este aerul în cartierul Mihai Bravu, unde intenţionez să-mi cumpăr un apartament“, explică Marian Oprea, unul dintre ploieştenii care iau în calcul gradul de poluare când vine vorba despre o investiţie imobiliară.
„Înainte de a-şi cumpăra o locuinţă, viitorul proprietar vrea să ştie ce fel de zonă este cea în care se va muta. Foarte căutate sunt cartierele situate în zone liniştite, cu multe spaţii verzi şi, implicit, cu un aer mai puţin poluat“, spune Andrei Mihai, agent imobiliar.
Pe de altă parte, specialiştii imobiliari consideră că un astfel de dispozitiv ar putea reprezenta un barometru pentru piaţa locuinţelor. „A trecut vremea când cumpărătorii se orientau doar în funcţie de preţ. Acum, oamenii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru o locuinţă situată într-o zonă mai puţin poluată“, susţine Sorin Enache, agent de vânzări la o agenţie imobiliară din Ploieşti.
Aparatul de măsurare a gradului de poluare este o staţie de monitorizare cu touch screen, care afişează din oră în oră concentraţia de dioxid de sulf, monoxid de carbon, oxizi de azot şi alte substanţe poluante din atmosferă. „Calitatea aerul