» Singura optiune pentru controlul inflatiei e majorarea dobanzii de politica monetara.
» Banii romanilor care lucreaza in strainatate au intarit moneda nationala.
» Leul e mai degraba influentat de ceea ce se intampla in pietele internationale.
Incetinirea cresterii economice alunga perspectivele unei aterizari fortate, dar leul are o tendinta de slabire, iar povara mentinerii in echilibru a economiei va apasa pe umerii bancii centrale in 2008, a declarat ieri analistul Lars Christensen de la Danske Bank.
"Banca centrala va trebui, probabil, sa preia povara mentinerii stabilitatii economiei si asta este o situatie dezagreabila. Dar, cu un leu a carui tendinta e de devalorizare, cu inflamarea preturilor si temperarea cresterii economice, singura optiune este majorarea dobanzii de politica monetara", avertizeaza Christensen. Considerat de guvernatorul Mugur Isarescu analistul strain cu cea mai mare influenta in acest moment asupra investitorilor straini care joaca pe leu, Christensen a declarat intr-un interviu acordat "Romaniei libere" ca, in ciuda unei evolutii bune a economiei in trimestrul al treilea, presiunile inflationiste interne, dezechibrul balantei comerciale externe si prelungirea turbulentelor din pietele internationale sunt o combinatie periculoasa pentru economia romaneasca.
El avertizeaza ca leul este inca supraevaluat si transferurile de bani ale romanilor care lucreaza in strainatate au contribuit masiv la acest lucru.
"Daca privesti in perspectiva si compari simultan monedelor din regiune, dupa 2005, cand Romania a liberalizat contul de capital, deci a deschis piata financiara investitorilor straini, cotatia leului este supraevaluata cu 30-40%. Este evident ca leul este puternic sustinut de transferurile de bani ale romanilor care lucreaza in strainatate. Acestea au jucat un rol importat in termenii