Conducerea OMV nu renunta la ideea de a prelua compania ungara MOL si incearca sa ii convinga pe actionarii grupului ca fuziunea ar fi si in beneficiul lor.
Cea mai mare companie petroliera din Europa Centrala, OMV, va da in judecata compania ungara MOL pentru a o obliga sa elimine restrictiile privitoare la drepturile de vot, restrictii care stau in calea preluarii acesteia de catre OMV, scrie Bloomberg.
OMV isi va duce rivala ungara in instanta dupa ce managementul acesteia nu a propus masuri de eliminare a unei limite de 10% legate de drepturile de vot din statutul companiei, conform directorului executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.
OMV este cel mai mare actionar al MOL, compania austriaca depunand o oferta de achizitionare a restului de 80% din actiunile companiei.
"Nu suntem multumiti de reactia board-ului MOL", a declarat Ruttenstorfer si "vrem sa aratam ca angajamentul nostru nu s-a schimbat si vom merge mai departe".
OMV sustine ca limita de 10% contravine legislatiei ungare, a mai declarat Ruttenstorfer. Comisia Europeana a initiat o procedura similara prin care doreste sa determine daca limita legata de drepturile de vot nu contravine reglementarilor UE menite sa faciliteze investitiile realizate peste hotare in interiorul UE.
"Initierea unei actiuni in instanta ar trebui sa confirme faptul ca implicarea companiei austriece este una pe termen lung", a declarat Bram Buring, analist in cadrul firmei Wood & Co.
Oficialii OMV s-au intalnit cu actionarii MOL din intreaga lume pentru a-i convinge de logica fuziunii. OMV a aratat ca in urma aliantei ar rezulta reduceri de costuri in valoare de 400 de mil. euro pe an, tranzactia urmand sa permita celor doua companii sa concureze pentru proiecte mai mari din intreaga lume.
Managementul MOL a declarat in schimb ca tranzactia ar reduce din valoarea compan