Deoarece pretul pe metru patrat continua sa creasca cu fiecare semestru, iar nivelul chiriilor stagneaza, rata de amortizare a investitiei este estimata sa ajunga la o medie de 10-12 ani, potrivit consultantilor DTZ Echinox, piata romaneasca continuand sa fie o oportunitate majora pentru dezvoltatorii de proiecte rezidentiale.
Desi tendinta este sa scada in acelasi rand ca si statele vecine, rentabilitatea este mai mare decat statele europene vecine, Romania continuand sa atraga investitori datorita potentialului crescut al pietei si datorita trendului ascendent al acestora, sustine Claudia Dascalescu, senior consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ echinox.
Integrarea Romaniei in UE, precum si succesul dezvoltarilor rezidentiale de pana acum vor atrage noi investitori si ii vor incuraja pe cei deja existenti sa-si reinvesteasca profiturile in proiecte de mare anvergura. Majoritatea investitiilor vor continua sa se concentreze in Bucuresti odata cu o mai buna infrastructura, o dezvoltare impresionanta a segmentelor comercial si de birouri. Investitiile anuntate pe piata pentru anul urmator sunt estimate la sute de milioane de euro.
Pe segmentul rezidential, se asteapta atat o crestere a preturilor pentru noile constructii si pentru cladirile renovate situate in partea de centru-nord cat si o stagnare in ceea ce priveste zonele aglomerate ca Iancu Nicolae – Pipera dar si o scaderea preturilor in cazul apartamentelor in blocuri comuniste.
Dupa cum reflecta si preturile, cererea este mare pentru apartamentele noi si pentru vilele elegante situate in zonele centrale si de nord, cat mai aproape posibil de Centrul Civic, precum si pentru zonele de lux deja consacrate: Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti, Herastrau si Floreasca. In afara de cele mentionate mai sus, se prevad schimbari majore in zona Floreasca datorita proiectel