Opera lui Tudor Chiuariu în justiţie va fi recompensată de Comisia Europeană cu un raport negativ.
Doar liberalii Călin Popescu-Tăriceanu, Bogdan Olteanu şi Relu Fenechiu, naşii politici ai tânărului incompetent şi impertinent, îşi imaginau că va rezista până la finalul guvernării Tăriceanu II. La fel de puţini îşi închipuiau însă că va lăsa în urmă o ruină: război în sistemul de justiţie, împiedicarea anchetelor cu mijloace politice, timorarea magistraţilor şi directorilor din surbordine.
Tudor Chiuariu şi-a îndeplinit parţial mandatul dat de cei mai sus-menţionaţi, distrugerea moştenirii Macovei. Odată încheiată misiunea, mai avea să desfiinţeze DNA, şi ameninţat cu suspendarea din funcţie de către Traian Băsescu, a apelat la „retragerea Şereş“, demisia. Opera lui Tudor Chiuariu va fi premiată în ianuarie de Comisia Europeană cu un raport negativ asupra funcţionării justiţiei şi statului de drept în România. Iar în vară va fi recompensată, dacă nu se repară ceva, cu activarea clauzei de salvgardare pe justiţie. Tudor Chiuariu va fi salvat de uitarea binemeritată: altfel, ar fi rămas doar un nume pe coperta unui dosar penal.
Conflictul politic permanent între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu a făcut ca ministere-cheie să schimbe doi, trei, chiar patru miniştri. Un efect distrugător asupra funcţionării instituţiilor şi asupra reformelor în domenii importante ca armată, educaţie, finanţe. Eliminarea PD de la guvernare şi utilizarea de către preşedinte a dreptului de a suspenda miniştri suspectaţi de corupţie a dus la remanieri succesive şi forţate. Numai ameninţarea cu suspendarea a schimbat trei miniştri - Codruţ Şereş, Decebal Traian Remeş, Tudor Chiuariu - şi se pregăteşte al patrulea, cel al muncii, Paul Păcuraru. Lui Teodor Atanasiu, cel care a inaugurat lista ruşinii şi primul „suspendat“ (i-a