Mandatul lui Dmitri Medvedev va sta în umbra actualului lider de la Kremlin, care ar putea prelua rolul de premier al Federaţiei Ruse. Sursa: Reuters
Prim-vicepremierul rus Dmitri Medvedev, prezentat, luni, drept candidatul partidului aflat la putere în Rusia la alegerile prezidenţiale din martie 2008, va fi fără îndoială ales în funcţie, mai ales că este susţinut de preşedintele Vladimir Putin. Totuşi, acesta nu se va bucura decât de o putere redusă, a comentat ieri presa rusă, preluată de AFP.
Ideea că mandatul lui Medvedev va sta în umbra actualului lider de la Kremlin a fost ilustrată perfect de declaraţia de ieri a candidatului Rusiei Unite la prezidenţiale. Acesta i-a cerut public lui Vladimir Putin să preia postul de premier după ce îşi va încheia mandatul prezidenţial. „Este foarte important să păstrăm eficacitatea echipei. Tocmai pentru asta, consider că este important pentru ţara noastră să îl păstrăm în postul extrem de important al puterii executive pe Vladimir Putin“, a declarat acesta la televiziunea naţională.
Schimbare şi continuitate
În plus, Medvedev a avut grijă să menţioneze în faţa parlamentului, în prima sa ieşire publică după ce a fost desemnat candidatul Rusiei Unite la prezidenţiale, că nu va face altceva decât să continue politica dusă de Rusia în cele două mandate ale lui Putin. „Trebuie să transformăm succesul economic pe care l-am înregistrat în ultimii opt ani într-un program social real, care, de fapt, a şi început“, a spus Medvedev.
„Medvedev a câştigat licitaţia şi a devenit succesorul desemnat al lui Putin, dar va fi nevoit să ţină cont de opinia siloviki (angajaţi ai Ministerului Apărării, de Interne şi ai FSB) care vor fi numiţi de actualul preşedinte în posturi-cheie în guvern“, nota cotidianul „Vedomosti“.
„Medvedev va fi constrâns, de asemenea, de ins