Ea are mare importanţă în încălzirea eficientă a fiecărei camere şi asigură un confort termic sporit. Sursa: EVZ
Tot mai des apelăm la schimbarea vechilor calorifere pentru a beneficia de un confort termic mai ridicat. Însă alegerea corectă a radiatorului nu e tocmai o treabă uşoară. Este importantă alegerea puterii termice a caloriferului, astfel încât acesta să încălzească eficient încăperea căreia îi este destinat, fără a face risipă de energie.
Variabilede care trebuie să ţii cont
„Un radiator trebuie să compenseze pierderile de căldură din locuinţă şi să păstreze temperatura constantă. E bine de asemenea ca acesta să aibă şi o rezervă de putere“, consideră Stan Mihă escu, inginer de instalaţii.
Modalitatea de calcul a capacităţii termice a caloriferelor se face în funcţie de mai multe variabile:
1. Prima dintre acestea este volumul camerei unde urmează să fie amplasat caloriferul.
2. De asemenea, trebuie ţinut cont de temperatura de intrare şi de ieşire a apei din coloana principală. Aceasta diferă de la locuinţele încălzite cu centrală proprie, la cele racordate la sistemul centralizat.
3. O a treia variabilă este modelul caloriferului. În funcţie de structura internă a acestuia, puterea lui iradiantă poate fi mai mică sau mai mare. Există aşadar o formulă de calcul în baza căreia puteţi stabili puterea termică necesară radiatorului pentru a încălzi o încăpere.
Cum se procedează
Mai întâi se calculează volumul încă perii, care este egal cu produsul dintre suprafaţa încăperii şi înălţimea acesteia.
În cadrul formulei de calcul mai apar doi indici: primul dintre ei se referă la nivelul de izolaţie al încăperii. Acesta este un coeficient caloric, care poate fi cuprins la blocuri între 40 şi 70 kcal/mc, în funcţie de gradul de izolare term