Creşterea preţurilor la alimente şi petrol, la care se adaugă deficitul comercial şi deprecierea leului, a urcat inflaţia la 6,67%. Sursa: Mihai Spiridonică
Traiul românilor devine dince în ce mai scump. Lunanoiembrie a adus creşteriale preţurilor de 0,93%faţă de luna anterioară, iar inflaţiaanuală a ajuns la 6,67%, potrivitInstitutului Naţional de Statistică(INS). Luna trecută, serviciile s-auscumpit mai mult decât alimentele:1,21% faţă de 1,17%. Cele mai maricreşteri de preţuri din sectorul serviciilorau fost la transportul aerian(3,41%), telefon (3,38%) şi poştă şitelecomunicaţii (2,47%). Principalacauză a avansului preţurilor serviciilora fost deprecierea leului înraport cu euro. În noiembrie, monedanaţională a pierdut 5,47% faţăde cea europeană.
Topul celor mai mari scumpirialimentare cuprinde ouăle (6,56%),laptele de vacă (4,72%) şi uleiul(4,57%). Pentru o pâine am plătitcu 2,19% mai mult în luna noiembriefaţă de octombrie, iar pentrulegume - cu 1,42% mai mult, potrivitINS. Mărfurile nealimentares-au scumpit şi ele, însă nu atât devizibil: cu 0,61%.
Inflaţie mai mareîn buzunare
Inflaţia subiectivă, cea pe care oresimţim în realitate, este însă maimare decât cea anunţată deStatistică, consideră Liviu Voinea,directorul executiv al Grupului deEconomie Aplicată (GEA). Potrivitacestuia, în lista INS nu se regăsescfacturile mai mari la gaze şi nicimâncarea pe care o consumămîntr-o cantitate mai mare în lunilenoiembrie-decembrie. Principalelecauze ale creşterii inflaţiei sunt celeconjuncturale (scumpirea alimentelorşi a petrolului pe plan internaţional) şi structurale (deficitulcomercial şi reformele nefinalizatedin economie).
BNR ar putea creştedobânda
Reprezentantul GEA estimeazăpentru luna viitoare o inflaţie depeste 1%, din cauza importurilormai mari. În plus, banii românilorcare vin de Săr