Potrivit unui raport al APM Braşov, nivelul de zgomot pe arterele mari din municipiu depăşeşte cu mult limita maximă admisă. Sursa: Ovidiu Eftimie
Laboratorul Agenţiei deProtecţia Mediului Braşov a efectuat anul acesta479 de determinări sonometriceîn puncte situate pe principaleleartere rutiere, în apropiereaunor instituţii publice,şcoli sau în parcuri din municipiuşi judeţ. În urma măsurătorilor areieşit faptul că nivelul de zgomotpe principalele artere ale municipiuluidepăşeşte cu peste 50 lasută limita admisă.
Soluţia: fărătrafic greu în oraş
Nivelul echivalent de zgomotdeterminat de APM Braşov în intersecţii a depăşit, în anumite perioadeale zilei, valoarea limită admisă,conform STAS 10009/1988pentru fiecare tip de stradă, cu omedie de 61,7%.
Valori mari ale nivelului dezgomot au fost înregistrate înintersecţiile Strada Hărman -Bulevardul Al. Vlahuţă, StradaLungă - Strada Stadionului, Strada13 Decembrie - Strada A. Vlaicu,Strada Poienelor - Calea Bucureşti şi Strada Castanilor - Bulevardul15 Noiembrie, în specialdin cauza autovehiculelor detonaj mare care tranziteazăoraşul. Dar şi în zonele unde nutrec camioane nivelul de zgomotdepăşeşte limitele de bun-simţ şicele legale.
„Acum 10 ani când m-ammutat pe strada asta, era aşa deliniştită că singurul scandal îlfăceau copiii care jucau fotbal pestradă. Acum, e un vuiet continuu“,spune Costel Zbârcea, carelocuieşte pe Strada De Mijloc.
„Când era tramvaiul, din cinciîn cinci minute zdrăngănea de nune auzeam în casă. Acum, deşi numai e strident, zgomotul persistă,mai ales de la toate TIR-urile caretrec pe aici. Dacă stau cu geamuriledeschise, şi eu stau la etajulopt, nu m-aud prin casă cu nevastă-mea“, spune Liviu Bucur,care stă pe Vlahuţă.
Şi în Centrul istoric al Braşovuluiexistă depăşiri ale niveluluide zgomot cu până la 58%. Valo