>> Anticipând succesul bucatelor noastre în rândurile imigranţilor români, oameni de afaceri spanioli au investit în fabrici speciale de mezeluri şi alte specialităţi din carne. Nu >> Anticipând succesul bucatelor noastre în rândurile imigranţilor români, oameni de afaceri spanioli au investit în fabrici speciale de mezeluri şi alte specialităţi din carne.
Nu mică le-a fost mirarea românilor când au descoperit în rafturile marilor supermarketuri iberice produse româneşti, fabricate în Spania. Se ştia că există carmangerii ale compatrioţilor, de unde se pot cumpăra alimente de-ale noastre. Dar să vezi parizer, slănină afumată sau cârnaţi, toate frumos ambalate şi cu steagul României pe ele, la vedere, asta îţi atrage atenţia.
Această afacere aparţine unor întreprinzători spanioli care au intuit succesul promovării produselor româneşti pe piaţa din Spania. Rafael Claves şi Diego Soto au fost atraşi de produsele carmangeriei româneşti, încă de acum cinci ani. Având prieteni români, au degustat micii, cârnaţii şi muşchiul file, rămânând impresionaţi de savoarea bunătăţilor din România.
Fabrică în Granada
De aici şi până la ideea unei afaceri cu produse româneşti nu a mai fost decât un pas. Cei doi au fost în România, au încheiat un acord cu o companie de la noi şi, astfel, au intrat în posesia reţetelor tradiţionale. În anul 2003, în localitatea Baza, Granada (sudul Spaniei), a început fabricarea produselor Dunărea după reţete româneşti, cu condimente de la noi.
Alegerea numelui a fost destul de dificilă, însă cei doi spanioli s-au ghidat după două criterii: să fie un nume românesc şi să aibă semnificaţie pentru toţi europenii.
În numai doi ani, afacerea a luat avânt
Cu fiecare an, reţeaua de distribuţie s-a extins şi în restul Spaniei, fiind alimentate zeci de hipermarketuri de pe teritoriul spaniol. Madri