Aproape toţi localnicii din Pârâu de Pripor cântă la câte un instrument muzical. Sursa: Alin Ion
În satul gorjean Pârâu dePripor, majoritatea localnicilorsunt lăutari. Aici,copiii se nasc şi cresc peacordurile muzicii populare lăutăreşti. La vioară, la acordeon, lachitară sau la ţambal, aproape cănu-i om care să nu ştie să mânuiascăun instrument muzical.Localitatea a ajuns vestită, iarcine are nevoie de muzică popularăpentru diferite evenimentevine aici şi îşi găseşte imediat untaraf. Acesta este şi motivulpentru care pe faţadele caselor,lăutarii şi-au inscripţionatinstrumentul la care cântă.
Cel mai bătrân lăutarare 79 de ani
Sever Turturică are 79 de anişi este cel mai bătrân lăutar dinPârâul de Pripor. Pe casa în carelocuieşte este inscripţionat numelesău şi al instrumentului decare şi-a legat viaţa: vioara. Acântat în ansambluri profesionisteşi a fost în turnee alături deinterpreţi renumiţi ai muziciipopulare româneşti.Sever Turturică cântă lavioară de la 13 ani. A învăţat cumsă mânuiască acest instrumentde la tatăl său, de la care a primitşi vioara pe care o păstrează cusfinţenie şi la care cântă şi astăzi.„Mergeam la nunţi, botezuri şiatunci se făceau hore în sat.Atunci se asculta numai muzicălăutărească. Asta era cam singuradistracţie a oamenilor“, ne spunebătrânul.
Deşi este cel mai vârstniclăutar din Pârâu de Pripor, SeverTurturică mai merge şi acum săcânte din vioară la diverse ocazii.Spune că muzica îl face să sesimtă tânăr. „Mai merg şi acumsă cânt atunci când sunt chemat.Încă mai pot. Degetele mă maiascultă, nu ca la tinereţe însă, darmă pot descurca. Voi cânta pânăcând nu voi mai putea, până voimuri.“
Lăutarii încep să renunţela cântat
Fraţii Ionuţ şi Adrian Pobiricireprezintă tânăra generaţie de lăutari. Au învăţat săcânte mai mult singuri. Cei doitrăiesc în sărăcie, dar muzica