Ceangăii, romii, evreii, italienii, polonezii şi germanii din Bacău au sărbătorit cu muzică şi dansuri tradiţionale la „Seara minorităţilor”, eveniment organizat vinerea trecută de Prefectură, la Complexul de Istorie „Iulian Antonescu”.
Peste 200 de etnici din Bacău au prezentat, timp de patru ore, tradiţia moştenită din bătrâni.
„Fustele sunt ochii mei!”
Cel mai aplaudat spectacol a fost cel susţinut de grupul de romi „Speranţa Trotuşului”, format din 12 dansatori şi cinci muzicanţi. Toţi au purtat costume moştenite din bătrâni.
„Bunica mea avea 20 de fuste bune şi încă vreo 50 pe care le purta zi de zi. După ce a murit, hainele ei le-am luat noi, nepoatele. Ţinem la ele ca la ochii din cap! Nu mai vorbesc de bănuţii din păr sau de la brâu, de brăţări şi inele! Noi suntem prima generaţie care nu mai purtăm fuste pe stradă, ci doar la astfel de serbări”, ne-a spus Ana Maria Niţă, de 29 de ani, din Târgu-Ocna.
„Vorbim în familie poloneză”
Mihai Toderaşcă, de 60 de ani, etnic german, spune că unchiul său a fost ofiţer în armata Germaniei. „În 1944 a dezertat şi s-a ascuns într-o localitate de lângă Roman, în beciul unui preot catolic. A stat acolo mai bine de trei ani. S-a însurat cu fata preotului. Până când a murit a fost profesor la Conservatorul din Iaşi şi solist la Filarmonica din Iaşi”, explică Toderaşcă. Bărbatul, de profesie inginer agronom, cântă în limba germană în propria trupă, numită “Zwei”. Este membru al Forumului Democrat al Germanilor din Bacău.
Tadeus Babiaş, de 56 de ani, polonez, susţine străbunii săi au venit în România în 1725. Cu toate acestea, ei vorbesc în familie numai limba poloneză. „Ţinem la această limbă şi copiii noştri cunosc poloneza la perfecţie. Deşi părinţii, bunicii şi străbunicii noştri s-au născut aici, noi vorbim tot în polonă. Ţinem la o