Conferinţa asupra schimbării climei a convenit doar un calendar al negocierilor pentru elaborarea protocolului post-Kyoto. Sursa: Reuters
Cele aproximativ 200 de ţări participante la conferinţa internaţională din Bali dedicată schimbărilor de climă au decis demararea negocierilor pentru încheierea unui nou acord în domeniul combaterii schimbărilor climatice, care să înlocuiască Protocolul de la Kyoto, ce expiră în 2012. Reuniunea de la Bali a adoptat sâmbătă o „foaie de parcurs“ pentru negocierile ce se vor desfăşura pe parcursul a doi ani şi la care vor participa şi marii poluatori Statele Unite, China şi India.
Totodată, s-a stabilit ca acordul ce va înlocui Protocolul de la Kyoto să fie încheiat în 2009, la Copenhaga. Faptul că noul acord va fi încheiat în 2009 va permite guvernelor să ratifice documentul şi va da încredere pieţelor şi investitorilor care doresc să se reorienteze către tehnologii nepoluante precum turbinele eoliene sau panourile solare.
Compromisul din Bali a fost posibil după ce Statele Unite au renunţat să se mai opună solicitării ţărilor în curs de dezvoltare de a primi ajutor tehnologic pentru a putea face faţă schimbărilor climatice determinate de încălzirea globală.
Dezamăgirea ecologiştilor
Chiar dacă participanţii la reuniunea de la Bali s-au declarat încântaţi de succesul repurtat în negocierilemaraton, nu toată lumea se arată mulţumită de prevederile acordului. Asociaţiile ecologiste au atras atenţia că nu s-a ajuns la un angajament ferm cu privire la cotele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Uniunea Europeană propusese ca reducerile să fie cuprinse între 25% şi 40% până în 2020, însă SUA nu au fost de acord cu menţionarea unor cifre precise. Potrivit „Sunday Telegraph“, nici ruşii nu au acceptat menţionarea unor cote în acordul final. În aceast