În 2007, judeţul a excelat prin sărbători de tot felul: Împuşcatul cocoşului, Festivalul Clătitelor, Plugarul, Focul lui Şumedru, Sărbătoarea junilor. Sursa: Ovidiu EftimieSursa: Ovidiu EftimieSursa: Ovidiu Eftimie
1 /.
Proiectul „Autentic Braşovean“, expoziţie-festival unde sunt expuse produse din bucătăria tradiţională specifică localităţilor braşovene, a fost lansat ieri, la restaurantul Cerbul Carpatin, din Braşov.
Acesta este ultimul festival de anul acesta din Braşov, un judeţ care, în 2007, a duduit de sărbători tradiţionale, festivaluri şi diverse petreceri. Aproape fiecare localitate din judeţ a organizat câte o zi a satului, oraşului şi câte o serbare câmpenească. Vârful a fost atins în lunile august şi septembrie, când săptămânal se desfăşurau câte două-trei sărbători.
Buget de 1,6 milioane de lei
„Tartori“ ai acestui festivism au fost Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov (CJCPCT). „Am pornit de la ideea reînvierii anumitor tradiţii şi de sprijinire a unor obiceiuri tradiţionale din satele şi oraşele braşovene care riscau, din lipsa fondurilor, să cadă în anonimat şi apoi să dispară“, spune directorul CJCPCT, Adrian Văluşescu.
Festivalul Clătitelor, la Prejmer, Împuşcatul cocoşului de la Apaţa, Plugarul la Şercaia, Focul lui Şumedru la Şirnea - Moeciu, Ridicatul Brazilor la Dumbrăviţa sau Boriţa de la Purcăreni sunt numai câteva dintre evenimentele promovate de Centrul Judeţean. Pentru manifestări, bugetul de anul acesta a fost de 1,6 milioane de lei. „Au fost localităţi mai mici, cu puţine resurse financiare, care au primit ajutorul nostru. Apoi, ne-am trezit că şi vecinii lor voiau câte o sărbătoare, şi o făceau aproape fără să fie nevoie de sprijin financiar“, povesteşte Văluşescu.
„Pentru fiecare astfel de