Specialiştii susţin că dacă se menţine ritmul actual al finanţării Sănătăţii, nu avem nicio şansă de redresare. Soluţiile ar fi o „transfuzie“ serioasă de capital şi asigurări private. Sursa: Foto: Codrin Prisecaru
Sistemul sanitar românesc este într-o continuă degradare, iar specialiştii în domeniu sunt de părere că nu sunt şanse să se „facă bine“ dacă se menţine actualul ritm al finanţării. Mentalităţile comuniste, mizeria din spitale şi salariile mici i-au făcut pe mulţi doctori să plece în străinătate.
Un studiu realizat anul acesta de Federaţia Solidaritatea Sanitară din România arată că peste 60% dintre managerii unităţilor sanitare româneşti se confruntă cu o acută lipsă de personal. În schimb, printre medicii rămaşi în ţară se numără mulţi promovaţi „pe pile“ şi incompetenţ i.
Alţii sunt „eroi ai sistemului sanitar“, care încearcă să-şi facă bine treaba, chiar dacă au la dispoziţie mijloace rudimentare. Aşa cum am promis la începutul campaniei „Spitalul dăunează grav sănătăţii“, astăzi, vom analiza cauzele care au dus la degradarea sistemului sanitar românesc şi vom sugera, cu ajutorul specialiştilor, ce putem face pentru a-l schimba în bine.
Ca să avem o imagine obiectivă, am consultat oameni care decid în sistem, dar şi medici care lucrează acum în străinătate, pentru că au ales să abandoneze spitalele din România.
A scăzut nivelul depregătire a personalului
Cele 15 articole prezentate de ziarul nostru în cadrul campaniei „Spitalul dăunează grav sănătăţii“, începută în luna noiembrie, au arătat ce tragedii pot rezulta în urma medicinei făcute pentru „şpagă“, în condiţii precare şi fără a respecta protocoale de diagnostic şi tratament impuse la nivel internaţional.
Mai mult, au arătat ce efecte pot avea educaţia din ce în ce mai slabă a medicilor, goana după bani şi