Mai mulţi actori şi studenţi îmbracă haine de Moş Crăciun, câştigând astfel bani de la părinţii copiilor cuminţi.
Actorii profesionişti şi studenţ ii din Bacău au transformat Crăciunul într-o afacere profitabilă. Ei se costumează în Moş Crăciun şi le duc daruri copiilor cuminţi dacă părinţii le cer serviciile. În plus, patronii firmelor mari îi angajează pentru petrecerea copiilor angajaţilor. Moşii de închiriat îşi fac cunoscută oferta la anunţurile de mică publicitate din paginile ziarelor sau prin hârtii postate în spaţiile comerciale care vând produse de sezon.
Preţuri: între 50 şi 350 de lei
Tarifele variază în funcţie de ora la care vine Moşul. Dimineaţă, în ajunul Crăciunului, preţul este de până la 70 de lei pe oră, de la 13.00 la 16.00 mai creşte cu 10 lei, iar după ora 21.00 se ajunge la 100 de lei pe oră, în cazul persoanelor fizice, şi până la 350 lei dacă este vorba despre agenţi economici.
„Vizita moşului durează circa 15-20 de minute. În acest timp, moşul oferă cadourile şi stă de vorbă cu copiii familiei. În preţuri intră la noi şi un set de zece poze cu moşul. Iar înainte de a veni, când facem programarea şi stabilim datele, venim şi cu fotografii să vedeţi cum arată Moşul“, ne-a spus Constantin Bogatu, unul dintre patronii firmelor care îl închiriază pe Moş Crăciun. În cazul studenţilor, preţurile practicate ajung până la 50 de lei.
Câştig mare în scurt timp
Unul dintre moşii de închiriat de la Bacău este actorul Augustin Mihăilă. A fost membru al formaţiei umoristice “Trupa în căruţă“, iar acum este producător de emisiuni pentru copiii în cadrul “Clubului de Actorie Smart“.
„Din breasla noastră suntem patru moşi ce putem fi închiriaţi, cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, în funcţie de locaţie şi audienţă. Dacă mergem acasă la copil, preţul este mai mic,