În fiecare rudă a familiei se poate ascunde o mătuşă Tamara, ar putea parafraza un anume personaj cuvintele lui Napoleon. Acelaşi lucru îl spun şi psihologii care ţin să ne reamintească
În fiecare rudă a familiei se poate ascunde o mătuşă Tamara, ar putea parafraza un anume personaj cuvintele lui Napoleon. Acelaşi lucru îl spun şi psihologii care ţin să ne reamintească faptul că nu neapărat perspectiva unei moşteniri fabuloase reuneşte membrii unei familii.
În spatele fiecărei reuniuni plictisitoare stă, de fapt, forţa unei familii unite, dar şi încrederea fiecăruia dintre noi în forţele proprii. Mesele festive, aniversările şi întâlnirile sunt cele care fac o familie să existe, susţin sociologii. De fiecare dată când unchii, mătuşile, părinţii, copiii sau bunicii se reunesc, marchează câte o bornă în lungul drum al istoriei unei familii.
Dacă o reuniune oarecare, între prieteni, este doar o metodă de petrecere plăcută a timpului, o reuniune de familie capătă alte valenţe, explică psihologii. Anne Parcoud, psiholog şi specialist în terapii familiale, susţine că aniversările şi reuniunile sunt momente esenţiale în care membrii unei familii îşi reafirmă ataşamentul faţă de grup. Întâlnirile permit fiecăruia să se raporteze la ceilalţi şi să-şi regăsească un loc special, perfect individualizat în sânul familiei. Acest lucru este esenţial, explică Regine Sirota, cercetător la Institutul naţional de cercetări pedagogice din Franţa (INRP).
"De-a lungul vieţii, fiecare are nevoie să se simtă ca o persoană unică, asigurându-se totodată de soliditatea legăturilor sale cu grupul din care face parte". Oricare dintre noi păstrează amintirea unei rude tocmai datorită particularităţilor unice ale acesteia. Fie o mătuşă care făcea o dulceaţă senzaţională, fie un unchi fost pilot de avion care la fiecare întâlnire de familie povestea întâmplări uluitoare,